Att göra på Aspö

På Aspö finns mycket att uppleva. När du väl har kommit hit vill du inte lämna ön. Längre ner på sidan hittar du några exempel på saker att göra.

Hitta aktiviteter på Aspö

Vill du ha mer information om aktiviteter hittar du det på Visit Karlskronas hemsida. Skriv ”Aspö” i sökrutan så hittar du aktiviteterna som finns på Aspö.

Bada

Det finns ett flertal badplatser runt ön. På norra sidan nära färjeläget ligger Päronviken, en liten vacker vik med få badgäster. I nordost hittar du Aspö Havsbad. Här finns omklädningshytter, brygga och lekplats. På Aspös nordvästra sida ligger Djupvik. Den långgrunda stranden är extra lämplig för småbarn. De större barnen roar sig gärna genom att hoppa och dyka från den gamla ångbåtsbryggan. Strax väster om Djupvik finner du Norre Strand där du kan bada från klipporna och njuta av den vackra solnedgången över grannön Hasslö.

Tennis

Mitt på ön ligger två tennisbanor som är öppna för allmänheten. Bokar speltid gör du genom att köpa en bokningsbiljett i affären och sedan klistra in denna på ledig tid på de schema som finns i kurerna vid banorna. Under en vecka varje sommar är det Aspö Open. En härlig tennisturnering som engagerar amatörspelare från när och fjärran.

Cykling

Aspö är som gjord för cykling. I ett stilla tempo tar du dig fram och hinner se alla vackra platser och blommor, känna alla härliga dofter. Du kan cykla både på de lätt trafikerade vägarna och på de fina cykelvägarna som är anlagda i skogen. I Skärgårdskiosken vid färjeläget kan du hyra cykel och hämta cykelkartor.

Drottningskärs Kastell

Karlskrona grundades 1680. Då försvaret av inloppet till örlogshamnen var av största vikt ritade Erik Dahlbergh, som var chef för fortifikationen, förslag till befästningar på de två öarna som fanns på var sin sida om inloppet, Båkholmen och Dynan. De döptes senare om till Kungsholmen och Drottningskär.

I mitten av 1700-talet var anläggningen i det närmaste färdig efter Dahlberghs ritningar. Drottningskär var till en början den viktigaste befästningen, men huvudförsvaret flyttades efter en tid över till Kungsholmen. Drottningskär visade vara sig för litet för en nödvändig förstärkning av försvaret.

Drottningskärs Kastell är väl bevarat och ger en god uppfattning om 1600-talets fästningsbyggarkonst. Fästningen domineras av ett mäktigt försvarsverk, donjonen, som var avsett för artilleri, förläggning och krutförråd. Det är byggt i gråsten och har tre våningar. Befästningen är omgiven av fyra bastioner som döptes efter svenska drottningar – Maria, Hedvig, Ulrica och Christina.

Borggården är omsluten av en huvudvall mot havet. Vallen rymmer bombfasta logement som användes som förläggningar för både officerare och manskap. På 1720-talet byggdes ett hus på borggården för kommendanten.

I museet finner du information om de olika försvarsanläggningar som finns runt om på ön. Idag inrymmer Drottningskärs kastell en sommaröppen restaurang som ibland även har musikunderhållning.